Wat kost grind?

Hoe goedkoop is grind vergeleken met andere materialen?

grind, tegels, gras of vlonders?

U kunt uw tuin op veel verschillende manieren bedekken. Tegels, gras, vlonders of grind zijn de meest gekozen opties. In de mooiste tuinen vind u een afwisseling van deze bedekkers. Vaak afgewisseld met beplanting. In dit artikel zetten we de kosten uiteen van deze verschillende materialen met daarbij de belangrijkste voor en nadelen.
Omdat voor alle materialen een geschikte onderlaag met danwel grond, of puin aangelegd moet worden houden we hier vooral rekening met de toplaag.
De transportkosten bij een online bestelling zijn voor deze producten vergelijkbaar maar houd er rekening mee dat deze per aanbieder kunnen verschillen, bezorgkosten vanaf €40,- zijn normaal. Sommige winkels bieden gratis transport aan, in dat geval zitten deze kosten in de productprijs verwerkt, die dan vaak hoger zal zijn.

De kosten van grind.

Grind wordt geleverd in bigbags (goed voor 20 vierkante meter) of midibags (geschikt voor 10 vierkante meter). Een voordelige grindsoort kost rond de €110,- voor een bigbag. We adviseren om altijd worteldoek te gebruiken om onkruid tegen te gaan, dit kost €0,90 per vierkante meter.
Het aanbrengen van grind is relatief eenvoudig en kan eigenlijk door elke doe het zelver die niet bang is om een middag door te werken gelegd worden. Het onderhoud beperkt zich tot regelmatig harken als het grind belast.
De kostprijs voor een grindbedekking komt dan neer op €6,40 per vierkante meter.

De voor- en nadelen van grind

+ makkelijk aan te brengen + goedkoopste keus + lange levensduur +/- redelijk onderhouds arm

De kosten van tegels

We gaan in dit voorbeeld uit van de meest eenvoudige betontegels van 30 bij 30 centimeter. Dit zijn de meest gangbare stoeptegels en zijn verkrijgbaar vanaf €7,50 per vierkante meter. Als u siertegels wilt voor een mooiere uitstraling kunnen de kosten voor de tegel gemakkelijk oplopen tot €40,- per vierkante meter. Het aanleggen van een goede vlak tegel terras is behoorlijk intensief werk, mogelijk dat hier nog zwaar gereedschap voor nodig is zoals een trilplaat. Ook zal het straatwerk nog ingeveegt moeten worden met brekerzand om de tegels op hun plaats te houden en regenwater af te kunnen voeren. Voor het zand kunnen we een euro per vierkante meter rekenen.
De kostprijs voor tegels is daarmee vanaf €8,50 per vierkante meter.

De voor- en nadelen van tegels

+ veel werk om goed aan te brengen + zeer onderhoudsvriendelijk +/- redelijk goedkoop - siertegels vele maalen duurder

De kosten van gras

Gras is misschien de goedkoopste optie om uw tuin te bedekken, zeker als u uw gras zelf in kunt zaaien. We gaan er hier vanuit dat u graszoden koopt. Graszoden zijn al leverbaar vanaf €1,75 per vierkante meter. Voor eenzelfde bedrag dient er ook bemest te worden.
Een gazon vergt in tegenstelling tot grind en tegels wel veel meer onderhoud. Zo dient u rekening te houden met bemesting en jaarlijks bijzaaien. Daarnaast zal een gazon zeker in de winter veel sneller viezigheid bevatten wat u mogelijk mee naar binnen loopt.
De kostprijs voor tegels is daarmee vanaf €3,50 per vierkante meter.

De voor- en nadelen van gras

+ goedkoopste keus - lastig aan te brengen - veel onderhoud - korte levensduur

De kosten van vlonders

Waar houten vlonders erg mooi zijn met een natuurlijke uitstraling is dit ook een vrij kostbare optie. Veel vlonders worden van hardhout gemaakt worden is een goedkope optie om grenen te gebruiken. De prijs hiervoor is vanaf €12,- per vierkante meter. Hierbij moet er nog rekening gehouden worden met een onderstel van balken en uiteraard ook een worteldoek om onkruid tegen te gaan.
Het maken van vlonders is daarbij ook erg arbeidsintensief en de nodige ervaring als doe-het-zelver is vereist, uiteraard is er ook gereedschap nodig.
De kostprijs voor tegels is daarmee vanaf €15,00 per vierkante meter.

De voor- en nadelen van vlonders

+ zeer onderhoudsvriendelijk + lange levensduur - lastig zelf aan te brengen - hoge kosten