Waar komt grind vandaagn
Wat is grind
Grind is een afzettingsgesteente (of sedimentair gesteente), dit betekent dat het op een natuurlijke manier wordt gevormd. Dit kan zijn door water, wind of of ijs. Vervolgens wordt het meegevoerd en afgezet. Dit gebeurt voornamelijk door rivieren en gletsjers. Door de stroming van het water worden alle scherpe hoeken van de stenen afgesleten waardoor de ronde vormen ontstaan. Dit kenmerkt het verschil tussen grind en split. De afgeronde korrels kunnen we grind noemen als de korrels groter dan 2 milimeter en kleiner dan 63 milimeter doorsnee zijn. Anders wordt het zand of stenen genoemd.
In Nederland wordt per jaar ongeveer 5 miljoen ton grind gewonnen, dit wordt voor het grootste gedeelte gebruikt voor beton en asfalt. Het merendeel van ons Nederlandse grind wordt in Limburg gewonnen, daarnaast komt een klein gedeelte uit de andere provincies en uit de Noordzee.
Grofheid van grind
Grind mag grind genoemd worden als het tussen de 2 en 63 milimeter groot is. Ook hierbinnen zijn nog verschillende fracties te maken. Deze grofheid is vastgelegd volgens de NEN 5104 norm.
- Fijn grind: 2 tot 5,6 milimeter
- Matig grof grind: 5,6 tot 16 milimeter
- Zeer grof grind: 16 tot 63 milimeter
Het gewonnen grind wordt vaak nog op gezeefd zodat partijen in een gewenste maat geleverd kunnen worden.
Grind fracties
Om uw grind in de meest praktische of mooie grote te leveren wordt het gewonnen grind gezeeft. Over lopende banden door op maat gemaakte zeven. Veel gebruikte fracties zijn 0-8 mm, 8-11 mm, 8-16 mm of 16-32 milimeter.
De gebruikte fracties zijn de zeefmaten, het is dan niet de maximale maat van de korrelgrootte. Zo kan een langwerpige steen van 10 x 10 x 50 milimeter ook door een zeef van 10 x 10 mm vallen.
-
Alpengrind 8-12 mm
(bigbag 1600Kg)- Egaal grijs siergrind
- Extreem rond gevormd
- Voor 14 tot 20 m2
-
Witte grind 16-32 mm
(bigbag 1600Kg)- Rustieke grijze uitstraling
- Grof gezeefd
- Voor 14 tot 20 m2
-
Witte grind 8-16 mm
(bigbag 1600Kg)- Rustieke grijze uitstraling
- Fijn gezeefd
- Voor 14 tot 20 m2
Afbeelding:my camera and me - https://www.flickr.com/photos/my_camera_and_me/