Grindpad aanleggen

Het aanleggen van een grindpad is niet moeilijk maar er dient wel met een aantal zaken rekening gehouden te worden. Het voordeel van een goed grindpad is dat het makkelijk te onderhouden is en goedkoop aangelegd kan worden. Op deze pagina willen wij uitleggen waar u rekening mee moet houden en hoe u het grindpad aan kunt leggen, we hebben het plan van aanpak ook uitgewerkt in een 5-stappen plan.

Belasting van uw grindpad

Zal het pad zwaar of licht gebruikt worden, is het om te wandelen of rijden er ook auto's overheen? Deze vraag is heel belangrijk om te bepalen hoe u uw onderlaag moet maken. Als u met de auto het pad zal gaan belasten dient er een stevige onderlaag gemaakt te worden waarbij met gebroken puin een fundering gelegd kan worden die verzakkingen tegengaat. Met splitplaten kan verdere spoorvorming tegengegaan worden. Als uw pad voornamelijk gebruikt wordt om te bewandelen zal een stevige ondergrond van zand of grond volstaan.

Welk grind moet ik kopen?

Er is een enorme diversiteit aan siergrind en siersplit leverbaar, GrindWereld heeft een selectie die verschillende kleuren en hardheden biedt die u kunt bestellen. Voor een grindpad of oprit die zwaar gebruikt wordt, adviseren we een harde, zware steensoort zoals Basaltsplit of witte grind te kopen. Voor een wandelpad zijn ook de breekbaardere materialen bruikbaar zoals gewassen schelpen of dolomiet. Vaak zal het uiterlijk de doorslag geven, de kleur en vorm van het grind zal in de uitstraling van uw tuin moeten passen, bekijk ons assortiment of u juist een lichte, donkere of gekleurde steensoort wilt gebruiken.

Splitplaten en worteldoek

Om uw pad onderhoudsarm te houden is het gebruik van worteldoek noodzakelijk. Worteldoek is van textiel dat ondoordringbaar is voor onkruid. Door dit onder uw grindlaag te gebruiken zal uw grindpad onkruidvrij blijven en een mooi uiterlijk behouden. Als uw grindpad of oprit zwaarder gebruikt zal worden met voertuigen kunnen er splitplaten gebruikt worden. Splitplaten worden onder de grindlaag gelegd en verspreiden de belasting zodat spoorvorming tegengegaan worden, af en toe het grind aanharken zal nog wel nodig blijven helaas.

Hoeveel kost het aanleggen van een grindpad

Het aanleggen van een eenvoudig licht belast pad kan voor minder dan €10,- per vierkante meter. Voor minder dan €90,- kunt u een midibag (0,5 m2) grind of split bestellen wat geschikt is voor 10 m2 oppervlakte. Daarbij kost worteldoek minder dan €1,- per vierkante meter. Hierbij wordt uitgegaan van een laagdikte van maximaal 5 centimeter waarbij het pad prettig bewandelbaar blijft zonder dat uw voeten wegzakken. Het aanleggen van een zwaar belastbare oprit kan voor minder dan €40,- per vierkante meter. Hierbij komen extra kosten voor de onderlaag. Uitgaande van een onderlaag van 20 centimeter Menggranulaat of Repac (ca €15,-) en Splitplaten (ca. €15,-).

Met welk onderhoud moet ik rekening houden?

Het onderhoud van uw grindpad blijft als het juist is aangelegd beperkt tot het regelmatig harken om het verplaatste grind gelijkmatig te verdelen. Houd er rekening mee dat om de 3 tot 6 jaar zal er grind bijgestort moeten worden om de laagdikte op pijl te houden. Ten slotte kan grind vies worden door aanslag van algen en dergelijk, lees hier hoe u uw grind schoon weer schoon kunt maken.