Grindpad aanleggen in 5 stappen

grindpad

Stap 1: Kies de breedte van uw pad

Een grindpad aanleggen begint aan de tekentafel. U moet bedenken waar het pad begint en waar het naartoe moet gaan. Bepaal de breedte van het pad, waarbij 80 centimeter het minimale is om overheen te wandelen. Wilt u een pad waar mensen elkaar gemakkelijk moeten kunnen passeren, kies dan voor een bredere opzet.

Stap 2: Maak het ontwerp zichtbaar in uw tuin

Om een goede indruk te krijgen van de vorm het formaat van uw grindpad adviseren wij om de vorm vooraf zichtbaar te maken. Het makkelijkst is om dit met paaltjes en touw uit te zetten. Als u kleine stokken of takjes in de grond prikt langs de randen van het grindpad en deze verbind met een stukje touw krijgt u een goed beeld van de impact op uw tuin. U kunt ook een aantal keer met verschillende mensen over het pad lopen om te 'voelen' of het breed genoeg is.

Stap 3: Uitgraven grindpad

Om de juiste vorm aan uw pad te geven is het belangrijk om het pad in juiste diepte uit te graven. Bij een harde ondergrond is 5 centimeter diepte voldoende. Hierbij gaan we ervan uit de onderlaag niet verder verzakt of aangesterkt hoeft te worden. Als dit wel het geval is adviseren we een laagdiepte van 20 centimeter die vervolgens opgevuld wordt met menggranulaat of ophoogzand. Let bij het afsteken vooral goed op de randen, voor het beste resultaat worden deze zo scherp mogelijk afgestoken met een spade. Dit geeft uiteindelijk het mooiste resultaat aan uw grindpad.

Stap 4: worteldoek aanbrengen.

Om vervelend onderhoud te voorkomen en de teleurstelling wanneer uw aangelegde grindpad binnen enkele maanden overwoekerd wordt door onkruid willen we adviseren om altijd anti worteldoek aan te brengen onder uw grindlaag. Dit doek van textiel zorgt ervoor dat het kleine onkruid niet omhoog kan groeien en tussen uw grind omhoog komt. Leg het worteldoek over de gehele oppervlakte en laat het langs de randen omhoog komen. Nadat het grind geplaatst is kunt u deze omhoogstekende randen met een mes of schaar afknippen. Worteldoek wordt geleverd in stroken van één of twee meter breed, wanneer een strook overlapt, zorg altijd voor een overlapping van 10 centimeter.

Stap 5: het plaatsen van uw grind

Nadat u uw grindpad heeft uitgegraven en bedekt met worteldoek hoeft ten slotte alleen het grind nog gelegd te worden. Het gemakkelijkst is om met een kruiwagen een eerste spreiding te maken. U schept het grind vanuit uw bigbag in de kruiwagen en rijdt hiermee naar het einde van het grindpad toe. Aan het einde begint u met het lossen van kleine gedeelten uit de vrachtwagen die u vervolgens met een hark verspreid. Let hierbij goed op de laagdikte, als deze klopt en u heeft de juiste hoeveelheid grind besteld gaat u zo verder uw grind op de juiste plaats leggen. Met de hark verspreid u het grind zo egaal mogelijk. Als u daarna uw worteldoek nog bijknipt kunt u gaan genieten van een zelf aangelegd grindpad. Indien u nog vragen heeft kunt u altijd contact met ons opnemen via ons contactformulier.