Kleuren grind

Hoe bepaalt u uw keuze

Welke kleur grind kan ik het beste kopen? Dit is een vraag die we regelmatig horen, het antwoord is helaas niet altijd makkelijk te geven. De kleur grind die u zou moeten kopen hangt volledig af van uw eigen smaak en welke uitstraling u uw tuin wilt geven. Het is hetzelfde dat wij u niet kunnen vertellen wat uw lievelingskleur is of wat uw favoriete eten is, ik houd zelf van een medium-rare biefstuk maar u kunt een stukje zalm lekkerder vinden.
Wel kunnen we u meer duidelijkheid geven in de verschillen in diverse tinten grind of split. We hopen dat u op basis van deze kenmerken zelf gemakkelijker uw keus kunt maken in de kleur die het beste bij uw wensen past.

Verschillende kleuren grind en split

Grijstinten

De grijstinten zijn tegenwoordig heel erg in, deze grindsoorten geven een hele strakke en moderne uitstraling doordat ze erg egaal zijn. Ook zijn de grijstinten daardoor meer onderhoudsarm dan de lichte grindsoorten, een oneffenheid of vervuiling valt minder op op een donkere ondergrond dan op een lichte. Sommige mensen vinden het een beetje kil of saai, dit is een persoonlijke beleving en uiteraard op te lossen door te spelen met beplanting, gazon of andere elementen in uw tuin.
Voorbeelden van grind en split in grijstinten zijn:

  • Ardenner split: een kalksteen met een grijze kleur, erg populair!
  • Basaltsplit: onze absolute bestseller, een gebroken stollingsgesteente met een donkergrijze kleur.
  • Icy blue: een zacht blauw grijze marmersoort met een een zeer egale uitstraling. Icy blue is niet goedkoop maar dat is ook te zien.

Gele kleuren

De gele steensoorten hebben een hele warme en rustige uitstraling, vaak doet het wat mediterraans aan maar dat is natuurlijk ook afhankelijk van de verdere tuininrichting. Een groot oppervlak met grind zal een hele lichte uitstraling geven aan uw tuin maar het is ook erg leuk om met gele accenten te spelen, bijvoorbeeld een geel gekleurd grindpad door uw gazon. Een nadeel van de een lichte grind is dat het sneller vies lijkt dan de donkere soorten, houd er rekening bij wanneer u uw grind onder bijvoorbeeld een blad verliezende boom aanlegt.
Voorbeelden van grind en split in gele tinten zijn:

  • Dolomiet: een beige gele splitsoort die een een zachte tint aanbrengt in uw tuin.
  • Yellow sun: een echt gele soort kalksteen met een zeer warme uitstraling.

Rode kleuren

De rode splitsoorten zijn erg in opkomst, de warme maar ook ruige kleur geeft een mooi contrast in de tuin met groen gras of donkere tegels. Rode soorten grind worden veelal voor details, paden en kleinere oppervlakten gebruikt.

  • Rode mijnsteen: mijnsteen met een rode tint, erg populair en een goedkope keus.

Gemengd grind

Grind wordt in vele kleuren gewonnen en in de diversiteit van de natuur is er veel afwisseling. De grindsoorten zijn vaak gevarieerder van kleur dan de splitsoorten en hebben daardoor een gemengde kleur. Gemengd grind is een klassieke allemansvriend en heeft als voordeel dat oneffenheden of vuil minder opvalt.

  • Alpengrind: een grijs gemengde grindverzameling met een bijzonder ronde vorm, niet goedkoop maar wel zeer stijlvol.
  • Witte grind: een gemengde lichte grindsoort die op elk erf tot zijn recht komt, niet spannend maar wel erg gewild.