06 4266 9018

Óók via Whatsapp bereikbaar

ma-vr: 8:30-17:00 uur

Een ruim assortiment siergrind en split

Deskundig advies

Bezorging binnen 5 werkdagen voor €70,-

Grindwereld artikelen

Wat is kalksteen

Wat is kalksteen

In Limburg bij Maastricht liggen de kalksteen – of mergel groeven bij de Sint Pietersberg. Veel mensen hebben deze weleens bezocht en ontdekt hoe bijzonder deze groeven zijn. In deze groeven wordt kalksteen gewonnen, dit bestaat uit de restanten van allerlei zeeorganismen. Niet alleen in Nederland maar ook in België wordt veel kalksteen gewonnen in België, het grind van GrindWereld komt hier ook vandaan, vandaar de naam Ardenner split .
We leggen graag uit wat kalksteen precies is en waarom we hier een populair grind van kunnen maken.

Wat is kalksteen eigenlijk?

Kalksteen is een afzettingsgesteente en bestaat uit restanten van zeeleven, denk aan schelpen, schaaldieren en koraal. Deze restanten zijn over een lange periode opgehoopt en versteend. Door deze afkomst worden er veel fossielen gevonden in het kalksteen. Technisch gezien bestaat kalksteen uit calciumcarbonaat.
Kalksteen wordt in Nederland veel gebruikt voor cement maar is ook een van de meest gebruikte grindsoorten, dit wordt veelal Ardenner split genoemd. Daarnaast kan kalksteen ook gebruikt worden als basis voor kunstmest.

Eigenschappen van Ardenner split

Ardenner split heeft een aantal specifieke eigenschappen die dit product zo uniek maken.

De kleur van kalksteen

Kalksteen is licht van kleur en heeft vaak een grijze of zacht gele kleur. Het geeft daarmee een moderne uitstraling aan uw tuin.

Hardheid van kalksteen

Kalksteen is een vrij harde steensoort, het Ardenner split kan daarom ook gebruikt worden voor opritten en paden die zwaarder belast worden.

Kalksteen is oplosbaar

Een natuurlijk materiaal wordt aangetast door de buitenlucht. Door verwering zal het materiaal afbreken. Dit is wel een jarenlang proces maar bijvoorbeeld oude kerken en beelden zullen na verloop van tijd afbreuk krijgen door onder andere (zure) regen en wind.

Hoe komen we aan kalksteen?

Al vele eeuwen wordt de kalksteen uit Limburg gewonnen voor verschillende doeleinden. Zo zouden ongeveer 2000 jaar geleden de bewoners dit al gebruikt hebben om het land mee te bemesten. De Romeinen gebruikten de Limburgse kalksteen als bouwmateriaal voor onder andere bruggen. In de middeleeuwen werd kalksteen al gewonnen om kerken, kastelen en boerderijen van te bouwen.
Tot dan toe werd al het kalksteen bovengronds gewonnen door afgravingen, later zijn er ondergrondse gangen gemaakt om kalksteen te winnen. Het oudste gevonden gangen stelsel in de Sint Pietersberg dateert uit 1409 en is dus ruim 600 jaar oud.
Op dit moment wordt er in Nederland ongeveer 3 miljoen ton kalksteen per jaar gewonnen.

Open chat
1
Hulp nodig?
Scan de code
Hallo 👋
Welkom bij GrindWereld.nl. Hoe kunnen we je helpen?